Filter cursussen

Filter Toepassen

Filosofie achter de democratie

Plato en Aristoteles wilden er al niets van weten en ook nu pleiten toonaangevende denkers hartstochtelijk tegen democratie. Toch is het begrip democratie tot hoeksteen geworden in ons denken over de samenleving. Een samenleving die soms op tilt lijkt te staan, met boze burgers en verrassende verkiezingsuitslagen. Tijd voor filosofische bezinning bij een spannende zoektocht.

Oosterse Filosofie

In Nederland groeit de belangstelling voor oosterse religies explosief. En ook westerse filosofen krijgen steeds meer belangstelling voor de filosofie van de oosterse religies. Men ontdekt onverwachte overeenkomsten en interessante verschillen.  Een van de grote ontdekkingen is dat ‘oosterse’ filosofie helemaal niet zweverig is, maar – integendeel – heel praktisch.

Praktische filosofie en ethiek

In deze cursus onderzoeken we aan de hand van het werk van bekende denkers de praktische waarde van de filosofie. Van oorsprong werd filosofie gebruikt als ‘denkinstrument’ om met belangrijke levensvragen om te kunnen gaan. Zelfkennis bleek daarbij onontbeerlijk te zijn.

 

Thematische Kunstgeschiedenis – najaarscursus

De klassieke en christelijke beeldtaal in de Epese kunsten. (het herkennen van symbolen, verborgen boodschappen en thematiek).

  |