Filter cursussen

Filter Toepassen

Thematische Kunstgeschiedenis - najaarscursus

 • CODE
  MMB17003
 • DOCENT
  drs. Harry de Roij
 • BIJEENKOMSTEN LESSEN
  11
 • TIJD
  vrijdagmiddag 14.00-16.00 uur
 • DATA
  06-10-2017
 • KOSTEN
  € 160- (exclusief excursie)
 • LOCATIE
  Wijkvoorziening Prismare, Roomweg 167d Enschede in Atelier 3
 • CURSUSDUUR
  11 middagen, data: 6/10, 13/10, 20/10, 3/11, 10/11, 17/11, 24/11 , 1/12, 8/12, 15/12, 22/12 2017

Galerie Palet het Tuindorp verzorgt in samenwerking met de Volksuniversiteit Enschede in het najaar een (vervolg)cursus kunstgeschiedenis. Zij zal  gegeven worden op een elftal vrijdagmiddagen. Deze cursus kan gezien worden als en logisch vervolg op de cursus Algemene Kunstgeschiedenis maar kan ook separaat gevolgd worden. Docent: Drs. Harry de Roij, kunst- en architectuurhistoricus.

De klassieke en christelijke beeldtaal in de Europese kunsten. (het herkennen van symbolen, verborgen boodschappen en thematiek).

De aandacht zal met name gericht zijn op de iconografie. Hierbij moet niet gedacht worden aan iconen, maar aan het ontsluieren van de “geheime” of verstopte boodschappen, de moraliserende toonzetting van kunstwerken en de onderrichtende functie ervan. De rode draad zal verlopen vanaf de Klassieke Oudheid tot en met het heden. Wij gaan vooral in op de ontwikkeling van de klassieke beeldtaal, hoe zij terug te vinden is binnen de Christelijke kunst, hoe zij vervolgens evolueert en voor andere doeleinden wordt ingezet. Ofschoon de klassieken ook in de christelijke thematiek niet weg te denken zijn, wordt tevens  aandacht besteed aan de geboorte en ontwikkeling van een zelfstandige christelijke beeldtaal. Beeldbeschrijving, symbolische en exemplarische duiding gaan hand in hand. Doel van deze cursus is de deelnemers inzicht te verschaffen in klassieke en christelijke voorstellingen en hoe ze “gelezen” kunnen worden. Uiteindelijk zal dit gaan leiden tot een feest der herkenning. Het belooft wederom een interessante en verrassende ontdekkingsreis te worden.

Programma:
Sessie I tot en met IV: Ontstaan en ontwikkeling van de klassieke “beeldtaal” aan de hand van de Metamophosen van Publius Ovidius Naso. 

Sessie V tot en met X: in deze vijf bijeenkomsten staat het ontstaan en de ontwikkeling van het christelijke “beeldidioom” centraal.

Sessie XI: Behandeling van een veelomvattend beeldprogramma behorend bij de wandtapijten Los Honores, behorend bij het Patrimonio Nacional van Spanje.