Filter cursussen

Filter Toepassen

Marie-Thérèse Lezing cyclus: Rusland & het Westen ‘Zijn zij nou gek of zijn wij het?’

 • CODE
  MMB21022
 • DOCENT
  Marie-Thérèse
 • BIJEENKOMSTEN LESSEN
  2
 • TIJD
  Woensdag 18:30-22.00 uur
 • DATA
  03-11-2021
 • KOSTEN
  € 30,-
 • LOCATIE
  WIJKVOORZIENING PRISMARE, ROOMWEG 167D ENSCHEDE, Theater
 • CURSUSDUUR
  2 avonden, data: 3/11 en 10/11 2021

Lezingcyclus:
Onderwerpen van de eerste bijeenkomst:
Achtergronden – de jaren negentig
Westerse berichtgeving over Rusland en de buitenlandse politiek

Onderwerpen van de tweede bijeenkomst:
Oekraïne, Rusland en de Krim
Hoe verder?

Deel 1: Achtergronden – de jaren negentig
Vaak begrijpen wij in het Westen niet dat Russen tevreden kunnen zijn met een autoritaire leider en dat stabiliteit en veiligheid voor hen belangrijker kunnen zijn dan democratie of vrijheid. Cruciaal is dat wij in het Westen te weinig kennis hebben van de ineenstorting van de USSR en de daarop volgende dramatische jaren negentig van Jeltsin. Poetin volgt Jeltsin in 2000 op. In Rusland wordt hij populair maar in het Westen denken we, ook in 2012, met een ex-KGB’er te maken te hebben. Hoe kan de perceptie zo anders zijn?

Deel 2: Westerse berichtgeving over Rusland en de buitenlandse politiek
Terwijl het in Rusland vanaf 2005 beter gaat, berichten de Westerse media juist negatiever. Pussy Riots, Greenpeace, Mensenrechten, Sotsji, tsaar Poetin en Ruslands expansionistisch gedrag. Hoe is de buitenlandse politiek van Rusland en het Westen? Waarom voelt Rusland zich omsingeld door de NAVO?
Hoe kunnen we met een minder Westerse pet op het land beter begrijpen?

Deel 3: Oekraïne, Rusland en de Krim
In februari 2014 gingen in Oekraïne duizenden demonstranten de straat op om te protesteren tegen president Janoekovitsj. De Oekraïners lijken mondiger geworden. Ze blijken minder apathisch te zijn dan wij in het Westen denken. Heeft de revolutie het land blijvend in tweeën gescheurd? Kan Oekraïne een brugfunctie vervullen tussen Rusland en Europa? De informatiestromen die ons land bereiken wat Oekraïne en de Krim betreft worden met een Westerse pet op bekeken, maar heeft het Westen ook boter op zijn hoofd? Marie-Thérèse ter Haar geeft een inkijkje in de huidige Slavische ziel en de Oekraïense maatschappij. Ze probeert nuances aan te brengen bij de veelal harde Westerse krantenkoppen.

Deel 4: Hoe verder?
Poetin noemde de ineenstorting van de USSR de grootste politieke catastrofe van de 20e eeuw. Wat bedoelde hij hiermee en hoe gaat het nu met de burgers van de voormalige Sovjetunie? Hoe denkt de Rus over de protesten in Belarus (Wit-Rusland)? Hoe zien zij Navalny? Hoe berichten de Russische media over Europa en Amerika? Ook in de geopolitiek, de NAVO en Ruslands verhouding met China wordt de andere kant van het verhaal belicht.