Filter cursussen

Filter Toepassen

Praten over poëzie

 • CODE
  MMA19015
 • DOCENT
  Bram Mieras
 • BIJEENKOMSTEN LESSEN
  8
 • TIJD
  donderdagavond 19.30-21.30 uur
 • DATA
  14-02-2019
 • KOSTEN
  € 120,-
 • LOCATIE
  Wijkvoorziening Prismare, Roomweg 167d Enschede
 • CURSUSDUUR
  8 avonden, data: 14/2, 28/2, 7/3, 14/3, 21/3, 28/3, 4/4, 11/4 2019

Poëzie vind je overal, in allerlei vormen over allerlei onderwerpen. Over actuele en wereldomvattende ontwikkelingen als Facebook, maar ook over een tijdloze emotie als angst. Gedichten zijn zo boeiend omdat ze (uiteindelijk) over ons gaan, ons leven, onze beleving, onze ideeën. En ze doen dat op een bijzondere manier.

Die unieke vorm en inhoud maken het zo boeiend en verrijkend (en soms ook heel leuk) om gedichten te lezen en met elkaar te bespreken. Wat staat hier? Wat betekent het? Wat doet het me? Wat denk ik erbij? Op een onderzoekende, luisterende manier praten over poëzie kan leiden tot het beter begrijpen ervan en er meer plezier aan beleven. En misschien zelfs tot meer begrip van en voor jezelf en anderen.

In april 2018 moest Mark Zuckerberg voor de Senaat vragen komen beantwoorden over privacyschendingen van Facebook. Ilja Leonard Pfeijffer schreef daarover een gedicht met de titel Suikerbergsonnet. Laatste twee strofen

De suikerberg met data wordt gevoed door ijdeltuiten die hun spiegelbeeld met één miljard gebruikers willen delen en die nu klagen dat hun have en goed ook echt met heel de wereld wordt gedeeld. Ze zien je, want je wou beroemdheid spelen.

Ook in april won Wende Snijders de Annie M.G. Schmidtprijs met haar theaterlied Voor alles. De tekst is een gedicht waarin Joost Zwagerman van alles opsomt waarvoor hij in zijn leven bang geweest is

Voor té veel mensen in een lift, of streekbus, of gewoon een kamer Voor de krans van melkwegen, sluiers, nevels en hun zwarte gaten Voor mijn eigen brein, (…)

Vaste onderdelen van de bijeenkomsten zijn: college over vorm- en inhoudskenmerken van gedichten, uitwisseling van leeservaringen en filosofisch gesprek over ideeën in het gedicht.